PRZEPISY

SZAKSZUKA

To danie w nieco uproszczonej wersji robiłam już dawno temu, zanim oficjalnie poznałam nazwę tej potrawy 🙂 Kiedyś porostu dodawałam pomidory do jajek. Jednak prawdziwa szakszuka powinna mieć w sobie coś więcej, odrobinę egzotycznych przypraw nadającej jej cudowny orientalny smak. Dla mnie to idealna propozycja na weekendowe śniadanie – sycąca, aromatyczna. Idealnie nadaje się także na kolację, spróbujcie sami 🙂

Składniki;

2 pomidory 1/2 łyżki oliwy 1/2 ząbka czosnku

przyprawy: sól i świeżo zmielony pieprz, szczypta oregano chili i kminu rzysmkiego

2 jajka

Przygotować

pomidory: sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wykroić szypułki, miąższ pokroić w kosteczkę.Na niedużą patelnię wlać oliwę oraz starty czosnek, chwilę podsmażyć.Pomidory włożyć na patelnię, doprawić solą, pieprzem i przyprawami. Wymieszać i intensywnie smażyć na większym ogniu przez około 4 minuty, już bez mieszania (wówczas pomidory odparują i zachowają swoją strukturę, jeśli będziemy mieszać zrobi się przecier).Do podsmażonych pomidorów wbić jajka, doprawić solą. Przykryć i gotować przez około 3 minuty lub do czasu aż białka jajek będą ścięte.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *