PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z buraczkami

Ciasto czekoladowe z buraczkami

Było już ciasto marchewkowe, to teraz czas na ciasto buraczkowe z dużą ilością kakao. W życiu nie jadłam tak pysznego ciasta czekoladowego.

Jeśli macie swoje ulubione przepisy na bardziej lub mniej „fit” desery, to koniecznie piszcie w komentarzach. Podzielmy się tym, co dobre!😘

Składniki;

  • 370 g ugotowanych buraków ćwikłowych,
  • 300 ml oleju,
  • 5 jajek,
  • 270 g mąki,
  • 370 g cukru,
  • 100 g kakao,
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego,
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sól,

Wykonanie;

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Przygotowujemy formę.Ugotowane buraki miksujemy z olejem. Jajka ubijamy.Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy cukier waniliowy, cukier, sól.Następnie dodajemy porcjami jajka. Mieszamy.Na koniec dodajemy buraczany mus.Miksujemy wszystko.Wlewamy do formy. Pieczemy ok.75 minut. Ciasto w środku powinno byc lekko wilgotne. Po godzinie pieczenia ciasto przykrywamy folią aluminiową i pieczemy dalej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *