NA ZDROWIE, WAŻNE DLA ZDROWIA

Agrest

Agrest to owoc który z powodzeniem wykorzystywany był w kuchni od dziesiątek lat. Jego korzystne właściwości prozdrowotne rekompensują specyficzny, kwaskowaty smak.

Ten pochodzący z Europy owoc uprawiany był niegdyś powszechnie na każdej niemal działce. Dziś powoli odchodzi w zapomnienie – a szkoda. Warto na nowo odkryć niezwykłe właściwości agrestu.

Agrest jest owocem o niskiej kaloryczności, dużej zawartości błonnika oraz pektyn, które oczyszczają organizm.Owoce agrestu zawierają także witaminy z grupy B, C czy beta karoten oraz wapń i magnez.

Z racji tak bogatego składu odżywczego agrest może być traktowany jako środek leczniczy na wiele dolegliwości, a także składnik domowych kosmetyków. W takiej roli agrest oczyszcza i wygładza twarz oraz działa przeciwzapalnie i odmładzająco.

Agrest z racji wysokiej zawartości błonnika doskonale wpływa na trawienie, zaś wysokiemu stężeniu pektyn zawdzięcza właściwości oczyszczające organizm.

Owoc ten pobudza apetyt, zatem stosować go mogą osoby z zaburzeniami łaknienia.

Owoce agrestu wzmacniają ponadto odporność, działają moczopędnie, wspomagają pracę serca i zapobiegają miażdżycy. Zawarte w agreście antyutleniacze spowalniają procesy starzenia i wzmacniają cały organizm.

Agrest najczęściej wykorzystywany jest w deserach, np. ciastach i różnego rodzaju crumble (zapiekane pod kruszonką owoce). Można go suszyć, kandyzować, przygotowywać z niego galaretki, syropy i pikle. Doskonale też smakuje w dżemach, zwłaszcza z dodatkiem odrobiny mięty. Agrest ceniony jest również jako składnik nalewek i likierów. Można nim aromatyzować napoje na bazie wody sodowej, a nawet mleko czy wino. Roślina ta doskonale komponuje się również z drobiem – na przykład w formie wytrawnych, pikantnych dżemów, a także jako baza do sosów.

Czy agrest zielony jest bezpieczna w ciąży?

Zaleca się w ciąży!

Niedojrzały owoc agrestu jest twardy i wyjątkowo gorzki. Dojrzały też gorzki, ale już nie taki twardy.

Agrest zawiera bardzo dużo witaminy C. Ta wzmacnia odporność organizmu. Żelazo, potas, wapń i fosfor też znajdują się w tym małym owocu. Kto narzeka na ból mięśni, stawów, wątroby albo złą przemianę materii, powinien zajadać się agrestem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *