PRZEPISY, WIELKANOC

Babka ucierana z zeszytu mojej mamy

Jedyna ulubiona babka ucierana pochodząca zeszytu mojej mamy.


Składniki;

  • 20 dkg mąki pszennej,
  • 5 dkg maki kartoflanej,
  • 10 dkg masła,
  • 12 dkg cukru pudru,
  • sok z cytryny,
  • cukier waniliowy
  • 5 jajek,
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • kakao

Wykonanie;


Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy po  żółtku ciągle miksując. Dodajemy sok z cytryny i wanilię Następnie  mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ubijamy białka i stopniowo dodajemy do masy delikatnie mieszając. Odkładamy trochę masy do drugiej miseczki i dodajemy kakao. Białą masę wylewamy do keksówki. Kupkami kładziemy na wierzch masę kakaową. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy około 45 minut, do suchego patyczka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *