BABKI, PRZEPISY, WIELKANOC

Babka Wielkanocna

Pyszna, delikatna i lekka jak puch.

 

SKŁADNIKI

  • 4 duże jajka (L)
  • 200 g masła
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 1 szklanka cukru (180 g)
  • 1 łyżka cukru wanilinowego (lub 1 laska wanilii)
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej (160 g)
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (90 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE

  • Jajka ocieplić (lepiej się ubijają) – włożyć do miski, zalać bardzo ciepłą wodą z kranu i odstawić na kilkanaście minut, w razie potrzeby zmienić wodę na cieplejszą.
  • Przygotować formę na babkę z kominem pośrodku (śr. ok. 22 – 25 cm), posmarować ją 1 łyżką masła i wysypać bułką tartą lub mielonymi orzechami czy migdałami. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu).
  • Masło roztopić, dodać sok i skórkę z cytryny, odstawić.
  • Do większej miski wbić jajka, dodać cukier i ubijać przez około 10 minut na jasną, gęstą i puszystą masę. W międzyczasie dodać cukier wanilinowy lub ziarenka wyskrobane z przepołowionej laski wanilii.
  • Do drugiej miski przesiać mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, wymieszać.
  • Do ubitych jajek dodać mieszankę mąki i zmiksować krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolite ciasto (można przez chwilę miksować mikserem, później przez chwilę mieszać delikatnie szpatułką, później znów zmiksować).
  • Do ciasta wlać masło i zmiksować do połączenia się składników w jednolite ciasto. Ciasto będzie miało konsystencję podobną do budyniu. Masę wylać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 45 minut (do suchego patyczka).

 

Źródło Kwestia Smaku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *