OBIADY, PRZEPISY

Bigos wegetariański

Dobry bigos  to nie tylko ten tradycyjny, ciężki, z dużą ilością mięsa. Proponuję odchudzoną wersję z dodatkiem pieczarek, tofu  Taki bigos jest alternatywą dla osób niejedzących mięsa i będących na diecie.

 

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty poszatkowanej
  • 1 kg kapusty kiszonej (najlepiej z dodatkiem marchewki)
  • 2 duże cebule
  • troche tłuszczu
  • 20 dag pieczarek
  • opakowanie tofu wędzonego
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, majeranek
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie

Wykonanie:

Kapustę kiszoną odciskamy, zalewamy wrzątkiem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Po 15 minutach dodajemy kapustę białą i dalej gotujemy ok godziny. Obrane i opłukane pieczarki kroimy w kostkę, tak samo kroimy cebulę. Wrzucamy smalczyk na patelnię, roztapiamy, dodajemy cebulę i pieczarki i dusimy. Tofu kroimy w drobną kostkę. Na  oddzielnej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy tofu i obsmażamy na rumiano ze wszystkich stron. Wszystkie składniki dodajemy do kapusty,mieszamy z koncentratem, przyprawiamy i dusimy pod przykryciem przez kolejną godzinę. Po tym czasie bigos jest gotowy do zjedzenia, ale wiadomo, że najlepiej smakuje następnego dnia po odgrzaniu. Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *