FIT SŁODKOŚCI, KASZA JAGLANA, PRZEPISY, WEGETARIAŃSKO

BUDYŃ JAGLANO-TRUSKAWKOWY

Banalnie prosty deser z kilku łatwo dostępnych składników. Budyń z kaszy jaglanej z sezonowymi truskawkami to wspaniały pomysł również na odżywcze śniadanie!

SKŁADNIKI

 2 PORCJE
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka (np. krowiego lub kokosowego lub migdałowego)
  • 300 g truskawek (2 i 1/2 szklanki)
  • 2 łyżki cukru

WYKONANIE

  • Do rondelka wsypać kaszę jaglaną, płukać pod ciepłą, bieżącą wodą, kilkakrotnie ją zmieniając. Odcedzić, wlać mleko i zagotować pod przykryciem. Gotować przez 15 minut na małym ogniu nie otwierając garnka.
  • Ugotowaną kaszę zmiksować blenderem na gładki mus z dodatkiem cukru oraz opłukanych i pozbawionych szypułek truskawek. Jeśli budyń jest gęsty, można dodać więcej owoców.

źródło Kwestia Smaku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *