CHŁODNIKI, PRZEPISY

Chłodnik litewski

W temacie chłodników…dzisiaj litewski.

Składniki;
  • 4-5 buraków,
  • pęczek botwinki,
  • 4-5 ogórków,
  • koperek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 i 1/2 szklanki naturalnego jogurtu,
  • sól, pieprz do smaku,
  • sok z cytryny do smaku,
  • jajka na twardo,
Wykonanie;
Buraki i botwinkę obrać i posiekać drobno. Włożyć do garnka i zalać 2 l wody. Zagotować do miękkości warzyw. Ostudzić.Ogórki zetrzeć na tarce. Koperek posiekać. Wszystko posolić, wymieszać i odstawić. Do zimnych buraczków dodajemy odciśnięte ogórki, koperek, wyciśnięte ząbki czosnku,jogurt. Wszystko mieszamy i doprawiamy cukrem, sol,ą, pieprzem i sokiem z cytryny.Odstawimy do lodówki na 2 godziny. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *