CIASTA, PRZEPISY

Chrusty

Karnawał to czas słodkości. Dzisiaj zapraszam na chrusty…pyszne, chrupiące. Smacznego;)

 

Składniki;

  • 50 dkg mąki,
  • 4 żółtka,
  • 8 dkg masła,
  • 1 szklanka śmietany,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania,

Wykonanie;

Na stolnicę przesiać mąkę, sól, dodać żółtka oraz śmietanę i masło. Szybko zagnieść ciasto.Wybić je chwilę tłuczkiem i schłodzić w lodówce.Gdyby ciasto wyszło za luźne , to dosypać niewielką ilość mąki. Schłodzone ciasto bardzo cieniutko rozwałkować i pociąć na cienkie paski. W każdym zrobić nacięcie i formować faworki. Rozgrzać olej i partiami smażyć faworki na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *