PRZEPISY

CIASTO KRUCHE Z RABARBAREM I BEZĄ

Kocham rabarbar…a WY??

KRUCHY SPÓD

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła, zimnego
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka (białka zachować do bezy)

RABARBAR

  • 600 g rabarbaru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • ok. 180 g dżemu wiśniowego

BEZA

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Zagniatamy ciasto. wkładamy do piekarnika na 20 min w temp 170 stopni.

Rabarbar kroimy na kosteczki. Dodajemy składniki i mieszamy.

Białka ubijamy na sztywno . Dodajemy cukier i na końcu make.

Podpieczony spód posmarować resztka dżemu , wyłożyć rabarbar, na wierzch położyć bezę i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut w 170 stopniach C, następnie zmniejszyć temp. do 60 stopni i włączyć nawiew (termoobieg), w ten sposób suszyć bezę przez dodatkowe 15 minut. Wyjąć z piekarnika i pokroić na porcje.

źródło Kwestia Smaku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *