PRZEPISY

Ciasto marchewkowe

ciasto marchewkowe

Dzisiaj przyszła pora na ciasto marchewkowe.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka oleju
  • 4 jajka
  • 2 szklanki cukru
  • 4 duże marchewki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 100 g rodzynek

Przygotowanie

  1. Marchew obrać, wymyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  2. Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać startą marchewkę i ciągle mieszać.
  3. Następnie dodać olej, wymieszać do połączenia się składników. Kolejno dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon.
  4. Na koniec do ciasta dodajemy rodzynki, mieszamy do połączenia się składników.
  5. Gotowe ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 60 minut bądź do tzw. suchego patyczka.Smacznego 😉
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Marchew obrać, wymyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  2. Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać startą marchewkę i ciągle mieszać.
  3. Następnie dodać olej, wymieszać do połączenia się składników. Kolejno dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon.
  4. Na koniec do ciasta dodajemy pokruszone orzechy włoskie, mieszamy do połączenia się składników.
  5. Gotowe ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 60 minut bądź do tzw. suchego patyczka.Smacznego 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *