CIASTA, PRZEPISY

Ciasto z porzeczkami

Nie wygląda zjawiskowo, ale smakuje wybornie- lekka słodycz i kwaskowatość owoców, z porzeczkami polecam szczególnie w upalne dni.

Składniki
1 kostka masła
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
mały cukier waniliowy ( można ominąć)
Dodatkowo
2 szklanki porzeczek czarnych
cukier puder

 

Wykonanie;

Porzeczki myję pod bieżącą wodą.
Masło rozpuszczam i studzę.
Całe jajka ubijam około 10 minut z cukrem, tak długo, aż masa zbieleje.
Dodaję  stopniowo pozostałą mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, na końcu nie przerywając ucierania, cienkim strumienie wlewam tłuszcz, mieszam do połączenia sie składników.
Ciasto przelewam na blaszkę.
Ciasto piecze się w 180 stopniach przez około 30-35 minut do suchego patyczka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *