PRZEPISY

CIASTO Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ

To moje ulubione ciasto z rabarbarem.

 

SKŁADNIKI

  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
KRUSZONKA
  • 150 g mąki
  • 80 g masła
  • 100 g cukru
ORAZ
  • 600 g rabarbaru
  • cukier puder

Wykonanie

  • Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
  • Przygotować kruszonkę: na małym ogniu na patelni roztopić masło, dodać cukier a po chwili mąkę, wymieszać, zdjąć z patelni, ostudzić.
  • Ubijać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodawać kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu, czyli cały czas intensywnie ubijać masę.
  • Zmniejszyć obroty miksera do średnich i dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, najlepiej dodać ją w 2 – 3 partiach, za każdym razem miksując do połączenia się składników w jednolite ciasto.
  • Przełożyć je do formy, wyłożyć rabarbar.  Posypać kruszonką. Piec przez ok. 60 minut, do suchego patyczka.

źródło Kwesta Smaku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *