CIASTA, PRZEPISY

CIASTO Z RABARBAREM

Szybkie, bardzo 艂atwe, pyszne domowe聽ciasto z rabarbarem.Dla mnie to klasyka wiosennych聽ciast. Po prostu nie ma lepszego i koniec 馃檪

 

SK艁ADNIKI

  • 4 jajka
  • 1 szklanka drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 szklanki oleju ro艣linnego lub roztopionego mas艂a
  • 1 i 1/2 szklanki (240 g) m膮ki pszennej
  • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
  • 1/2 艂y偶eczki sody oczyszczonej
  • 500 g rabarbaru
  • 1/2 艂y偶eczki cynamonu
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE

  • Jajka wyj膮膰 wcze艣niej z lod贸wki i聽ogrza膰 do temperatury pokojowej. Rabarbar umy膰, osuszy膰, odci膮膰 li艣cie, 艂ody偶ki pokroi膰 na ok. 1/2 cm plasterki.
  • Tortownic臋 o 艣rednicy聽minimum 26 cm聽posmarowa膰 mas艂em, na dno po艂o偶y膰 papier do pieczenia, zapi膮膰 obr臋cz wypuszczaj膮c papier na zewn膮trz.
  • Jajka wbi膰 do miski, doda膰 drobny cukier i cukier wanilinowy i ubija膰 na puszysty jasny krem na wysokich obrotach miksera, przez ok. 10 minut.
  • W mi臋dzyczasie nagrza膰 piekarnik do聽180 stopni C.
  • Nast臋pnie stopniowo, cienkim strumieniem dodawa膰 olej, ca艂y czas miksuj膮c, w sumie przez ok. 5 minut.
  • M膮k臋 wsypa膰 do oddzielnej miski razem z proszkiem do pieczenia i sod膮, dok艂adnie wymiesza膰.
  • Przesia膰 ok. 1/3 m膮ki do ubitej masy i kr贸tko zmiksowa膰 na minimalnych obrotach miksera, doda膰 drug膮 cz臋艣膰 m膮ki i zn贸w zmiksowa膰 jak poprzednio, doda膰 ostatni膮 cz臋艣膰 m膮ki i zmiksowa膰.
  • Ciasto wy艂o偶y膰 do tortownicy, wy艂o偶y膰 rabarbar, posypa膰 cynamonem i wstawi膰 do piekarnika.
  • Piec przez聽oko艂o 45 minut, do suchego patyczka i zrumienienia si臋 ciasta. Wyj膮膰 z piekarnika i posypa膰 cukrem pudrem.

偶r贸d艂o Kwestia Smaku

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *