AJURWEDA, KUCHNIA, PRZEPISY

Cukinia w pomidorach

Danie jest pyszne z dalem i ryżem lub pulao. To doskonała potrawa na lato, którą można szybko przygotować, używając warzyw z własnego ogródka.

 

Składniki: 

  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 średniej wielkości pomidory, pokrojone w kostkę
  • 1 łyżeczka liści oregano
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry (do 1 łyżki dla pitta)
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 4 szklanki pokrojonej cukini
  • 2–4 łyżki wody
  • 3–4 liście laurowe

Przygotowanie:

Rozgrzej olej w rondlu lub na patelni. Dodaj pomidory, liście laurowe, zmieloną kolendrę, sól i oregano. Smaż na małym ogniu przez 3–4 minuty. Dodaj cukinię, dobrze wymieszaj, trzymaj potrawę na małym ogniu przez kolejne 5 minut. Wlej wodę i przykryj, gotuj na średnim ogniu przez 10 minut lub dłużej.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *