CIASTA, PRZEPISY

Czekoladowiec z czereśniami

Pojawiają się w czerwcu, ostatnie zjemy początkiem sierpnia…Na targach można dostać różne ich odmiany.Jeżeli lubisz czereśnie i czekoladę to ciasto jest dla Ciebie. Aromatyczne ciasto, lekko wilgotne…

 

Składniki;

  • 15 dkg gorzkiej czekolady,
  • 4 jajka,
  • 15 dkg miękiego masła,
  • 10 dkg cukru,
  • 40 dkg czereśni,
  • 6 łyżek mąki,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do posypania,


Wykonanie;

Czereśnie myjemy i usuwamy pestki.Czekoladę kruszymy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.Białka oddzielamy od żółtek.Masło ubijamy z połową cukru. Wlewamy czekoladę i roztrzepane żółtka ze szczyptą soli.Z białek ubijamy pianę.Pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru. 1/3 piany dodajemy do masy czekoladowej.Delikatnie mieszamy i dodajemy mąkę, pozostałą pianę, Mieszamy delikatnie.Ciasto przelewamy do tortownicy. Układamy na nim czereśnie tak by nie wystawały z ciasta. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Pieczemy 45 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *