PORADY

DLACZEGO KOCHAM TRUSKAWKI ❤

Truskawki – chyba najbardziej wyczekiwany owoc! 🍓🍓🍓

Sezon na nie właśnie się zaczyna! Ich cena niestety wciąż zwala z nóg, ale mam nadzieję, że ku uciesze wszystkich jeszcze spadnie (pomimo majowych przymrozków). O smaku pisać nie będę – ustalmy, że jest doskonały, a skupmy się na wartościach odżywczych. A te też są niczego sobie… korzystajmy więc, póki czas 🙂

Dlaczego kocham truskawki

Te owoce w kształcie serca to prawdziwa skarbnica dobroczynnych substancji. Poprawiają przemianę materii, wspomagają pracę nerek (działają moczopędnie), serca (obniżają poziom złego cholesterolu) i wątroby (działają żółciopędnie), mają też lekkie działanie przeczyszczające oraz obniżają za wysokie ciśnienie.

Są szczególnie zalecane przy przeziębieniach i osłabieniu organizmu, gdyż zawierają salicylany działające jak aspiryna oraz bakteriobójcze fitoncydy. Czyli działają podobnie jak chrzan lub czosnek – tyle że mają o wiele przyjemniejszy smak 😉

Truskawki odkwaszają organizm

Truskawki należą do produktów silnie alkalizujących (zasadotwórczych), ich spożywanie pomoże więc odkwasić organizm. Przypomnijmy: zakwaszenie organizmu jest skutkiem zachwiania równowagi kwasowo-zasadowej. Przyczyną jest najczęściej spożywanie zbyt dużych ilości produktów zakwaszających (np. słodyczy, kawy, czarnej herbaty, serów). Do zakwaszenia przyczynia się również stres i brak ruchu. O tym, że mamy zakwaszony organizm mogą świadczyć m.in. zgaga, wzdęcia, ciągłe zmęczenie, trądzik, nerwowość. Oprócz truskawek właściwości odkwaszające mają choćby kiwi, maliny, cukinia, buraczki i marchew.

Truskawki obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL, zmniejszają ryzyko zawału

Badania naukowe potwierdziły, że regularne spożywanie truskawek obniża poziom szkodliwego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL („dobrego” cholesterolu) na stałym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa również na wzrost liczby przeciwutleniaczy we krwi, wzmacniając tym samym system immunologiczny. Czynniki te obniżają ryzyko miażdżycy, zawału i innych chorób układu krążenia.

Naukowcy podejrzewają, że właściwości te wynikają z obecności antocyjanów (barwników roślinnych). Związki te przeciwdziałają odkładaniu się płytki miażdżycowej i rozszerzają naczynia krwionośne. Wiadomo również, że truskawki pobudzają białka, które chronią przed chorobami serca.

Truskawki regulują poziom cukru we krwi

Spożywanie truskawek wpływa również na zahamowanie wzrostu poziomu cukru we krwi. Właściwość ta wynika z podobnego mechanizmu, jak w przypadku ochronnego działania owoców na układ krążenia – truskawki aktywizują białka, które chronią nie tylko przed chorobami układu krążenia, ale również wahaniami cukru we krwi.

Truskawki chronią przed rakiem

Antynowotworowe właściwości truskawki zawdzięczają obecności kwasu elagowego. Związek ten nie tylko wzmacnia układ immunologiczny, ale również hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a także powoduje obumieranie już powstałych. Kwas elagowy zawierają również owoce granatu, maliny i żurawina.

Truskawki to świetny naturalny produkt wybielający zęby. Właściwości te owoce zawdzięczają obecności kwasu jabłkowego. Warto wiedzieć również, że truskawki zapobiegają osadzaniu się kamienia nazębnego.

2 thoughts on “DLACZEGO KOCHAM TRUSKAWKI ❤

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *