NALEWKI, PRZEPISY

Domowa nalewka agrestowa

Najlepsze nalewki powstają według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Dzisiaj podajemy przepis na nalewkę z agrestu według receptury mamy.

 

Składniki

  • 2 kg agrestu
  • 1 kg cukru
  • 1/2 litra spirytusu
  • 1/2 litra wody

Wykonanie;

Owoce przekroić na polówki i zasypać cukrem. Włożyć wszystko do do słoika, szczelnie zamknąć i postawić w ciepłym miejscu do momentu, aż owoce puszczą sok. Kiedy znikną wszystkie kryształki cukru należy dodać wodę i spirytus, a następnie odstawić na 2 tygodnie w ciemne miejsce.Po upływie tego czasu przelać nalewkę przez gazę tak, aby do pozbyć się kawałków owoców i ponownie odstawić w ciemne miejsce na miesiąc.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *