OBIADY, PRZEPISY

Domowa szynka z szałwią

Szynka pieczona z tego przepisu smakuje wybornie.Przekonaliśmy się już, że najsmaczniejsze są domowe wędliny..
Przynajmniej wiadomo, że będziemy jeść dokładnie to co chcemy.
Przepis od naszego znajomego
Składniki;
1 kg surowej szynki,
przyprawy wedle uznania /u nas zioła prowansalskie, papryka, majeranek, sól, pieprz/
szałwia,
oliwa z oliwek
Wykonanie;
Szynkę myjemy. Zioła mieszamy z oliwą z oliwek i nacieramy mięsko. Odkładamy na parę godzin do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 110 stopni.Temperatura jest taka niska żeby nasza szyneczka była soczysta. Czas pieczenia jest uzalezniomy od tego ile kg mamy szynki. Na każdy kilogram pieczemy 2 godziny. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i owijamy w folię aluminiową, żeby powoli stygła.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *