PRZEPISY

Dorsz w sosie botwinkowym

Dziś zapraszam Was na prosty obiad dla wszystkich miłośników ryb i wiosennego wyglądu dań.

SKŁADNIKI

  • 300 g filetów z dorsza
  • po 1 łyżeczce papryki w proszku i suszonego oregano, 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cebula
  • 1 mały pęczek botwinki
  • 100 ml bulionu
  • 150 ml śmietanki 30%
  • po 1 łyżeczce mąki pszennej i ziemniaczanej (skrobi)
  • 1 łyżka posiekanego koperku

WYKONANIE

  • Filety doprawić solą i pieprzem oraz natrzeć papryką w proszku, oregano i kurkumą. Rozgrzać patelnię z oliwą lub masłem klarowanym, włożyć filety i obsmażać po około 4 minuty z każdej strony.
  • Botwinkę umyć, osuszyć. Odciąć buraczki, obrać je i posiekać w kosteczkę. Liście botwinki również drobno posiekać.
  • Na patelni na łyżce oliwy poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać buraczki z botwinki . Smażyć przez ok. 3 minuty. Wlać bulion i zagotować.
  • Dodać śmietankę, doprawić solą i pieprzem i gotować co chwilę mieszając przez ok. 2 minuty. Zagęścić maka i dodać koperek.

 

źródło kwestia smaku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *