PRZEPISY, WARZYWA

Doskonały pasztet z cukinii ze świeżymi ziołami

Dzisiaj podaję Wam świetny przepis na mój ulubiony pasztet z cukinii. Jest lekki, a jednocześnie sycący.
Skłądniki;

3 szklanki cukinii starej na tarce o grubych oczkach, cukinia powinna być ze skórką (dokładnie odciśnij sok!)
1 duża marchewka obrana i starta na tarce
2 cebule obrane i drobno posiekane
4-5 ząbków czosnku obranych i posiekanych
½ szklanki oleju roślinnego
½ szklanki do wyboru: kaszy manny lub drobnej kaszki kukurydzianej lub tartej bułki
½  łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka przyprawy curry
4 jajka całe – koniecznie od „szczęśliwych kur” – uwaga, osoby, które nie używają jajek mogą je zastąpić 4-5 łyżkami mielonego siemienia lnianego rozrobionego w odrobinie ciepłej wody (siemię lniane jest śluzowate, co niestety wpływa na konsystencję potrawy)
duży pęczek natki pietruszki posiekany
posiekane świeże zioła: lubczyk, hyzop, oregano, tymianek, bazylia, koperek… (świeże zioła można zastąpić suszonymi)
sól do smaku i świeżo mielony czarny pieprz


Wykonanie:
  • Piekarnik nagrzej do 190-200C.
  • Cebule i czosnek podsmaż na całym oleju, by stały się miękkie.
  • Dodaj świeżo mielony czarny pieprz i suszone zioła (jeśli nie masz świeżych, to teraz dodaj suszone).
  • Formę do pieczenia dokładnie wysmaruj tłuszczem i wysyp odrobiną tartej bułki.
  • W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, najlepiej ręką.
  • Masę przełóż do foremki.
  • Piecz w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę.Smacznego
*Przepis pochodzi z książki pt. „Smak miłości”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *