PRZEPISY, PRZETWORY

Dżem z agrestu na zimę

 Miłość do agrestu rozpoczęłam dżemem.

Składniki

1 kg dojrzałych i twardych owoców agrestu
15 dag cukru

Wykonanie;

Agrest wymyć, zdjąć szypułki, wsypać do rondla  i gotować pod przykryciem na małym ogniu. Kiedy owoce zmiękną i puszczą sok, dodawać stopniowo cukier i gotować, na małym gazie, aż sok lekko zgęstnieje. Masę trzeba mieszać, aby jej nie przypalić! Po rozpuszczeniu cukru gotować bez przykrycia przez kolejne 5-10 minut, usuwając tworzącą się pianę. Wlać wrzący dżem z agrestu do słoików.

Rada: Dżem zawiera dużą ilość pektyny i jest bardzo przydatny w profilaktyce chorób jelit i w przypadku zatrucia metalami ciężkimi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *