PRZEPISY

Fasolka po bretońsku

Choć nazwa sugeruje, że to popularne w Polsce danie pochodzi z francuskiej Bretanii, dziś ciężko ustalić jego rodowód. Najważniejsze, że jest smaczne i z pewnością nasyci, zwłaszcza w chłodniejsze  zimowe dni.

 

Składniki;

600 g fasoli Piękny Jaś
po 250 g kiełbasy i wędzonego boczku
2 puszki pomidorów krojonych lub 600 g przecieru pomidorowego (albo ok. 2 kg świeżych pomidorów obranych ze skórki, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w kostkę)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
ok. 10 ziarenek czarnego pieprzu
sól i pieprz
olej do smażenia

Wykonanie;

Fasolę przejrzyj, usuń uszkodzone ziarna i zanieczyszczenia, a następnie przepłucz. Przełóż do garnka i zalej wodą o temperaturze pokojowej, tak, aby ponad fasolą znajdowało się około 5 centymetrów płynu. Pozostaw na około 12 godzin do namoczenia. Jeśli ziarna wcześniej wchłoną całą wodę, uzupełnij ją.

Po upływie tego czasu odlej wodę, w której fasolka się moczyła i nalej świeżej na tę samą wysokość. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu, lekko posól. Garnek ustaw na średnim ogniu. Fasolkę gotuj pod przykryciem przez około 2 godziny (lub do miękkości). W razie potrzeby uzupełniać odparowaną wodę. Po ugotowaniu fasolkę odcedź.

Cebulę i boczek pokrój w kostkę, a kiełbasę np. w półplasterki. Na sporej patelni lub w szerokim garnku rozgrzej olej. Wrzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz posiekaną cebulę i przesmażaj, aż cebula się zeszkli. Dodaj boczek i cebulę i podsmaż, aż się lekko przyrumienią. Następnie wrzuć pomidory lub przecier i chwilę podduś. Na koniec dodaj fasolkę. Dopraw niewielką ilością soli i pieprzu oraz przyprawami. Duś pod przykryciem przez około 0,5-1 godzinę. Jeśli zachodzi taka potrzeba dopraw jeszcze do smaku i podawaj.

1 thought on “Fasolka po bretońsku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *