PRZEPISY, PRZETWORY

Fasolka szparagowa na zimę

Bardzo lubię fasolkę szparagową do obiadu.

Składniki;

  • 2,5 kg fasolki szparagowej żółtej,
  • 2,5 kg fasolki szparagowej zielonej,

Zalewa:

  • 10 łyżeczek cukru,
  • 10 łyżeczek soli
  • 2,5 l wody

Wykonanie;

Fasolkę myjemy i obieramy. Wkładamy do do garnka, zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Odsączamy i studzimy. Wkładamy do słoików. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i solą. Zalewamy fasolkę w słoiku /ciasno ułożoną/…zaczynamy pasteryzację. Wkładamy do garnka słoiki. Podlewamy wodą 2/3 słoików. Do garnka nie zapomnij dać na dno ściereczkę. Pasteryzujemy 50 minut. Po 24 godzinach powtarzamy proces. Tym razem pasteryzujemy 40 minut. Po kolejnych 24 godzinach ponownie pasteryzujemy 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *