PRZEPISY, PRZETWORY

Gruszkówka z cynamonem

Moim zdaniem bije na łep wiśniówkę…tzn dla mnie bije;) Robiliłam ją rok temu. Rok czasu sobie leżakowała i nabierała mocy i smaku.

Składniki;


Po przyprawy zapraszamy do naszego sprzedawcy SKWORCU

Wykonanie;

Obieramy gruszki i usuwamy gniazda. Pokroiłam je następnie w ćwiartki. Zasypujemy w dużym słoju cukrem. Tak przygotowane odstawiamy na około 2-3 dni aż puszczą sok. Jeżeli już sok jest zalewamy wódką i dodajemy korę cynamonu i goździki. Zamykamy słoik i odstawimy na miesiąc. ja odłożyłam do piwnicy. Ważne żeby było ciemne miejsce.Po tym czasie filtrujemy i zlewamy do butelek. Odstawiamy na około 7 miesięcy. My jak już wspomniałam degustowaliśmy dopiero po roku. Wtedy nam najbardziej smakowała;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *