PRZEPISY

JESIENNE CIASTO

Idzie jesień…

Składniki:

  • Około 500 – 700g wydrylowanych śliwek węgierek
  • 300g mąki gryczanej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 250g miękkiego dobrego masła
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • 1-2 łyżeczki rumu
  • 2 -3 łyżki skórki otartej pomarańczy
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:

  1. Piekarnik nagrzej do 180C – grzanie góra i dół, BEZ termoobiegu.
  2. Miękkie masło utrzyj z cukrem, potem dodaj jajka, a następne wszystkie pozostałe składniki za wyjątkiem śliwek.
  3. Całość dokładnie wymieszaj i wyłóż na wysmarowaną blaszkę do pieczenia
  4. Na wierzchu ciasta ułóż gęsto, ciasno obok siebie połówki śliwek skórkami do dołu.
  5. posyp z wierzchu całość odrobiną cukru trzcinowego i cynamonem.
  6. Piecz przez około 1 godzinę.

źródło Agnieszka Maciag

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *