CHLEB, PRZEPISY

Jesienny chlebek daktylowy

U mnie w domu już panuje magiczna jesień…dynie, jabłka, liście…tak tak liście;) A dzisiaj też i jesienny chlebek daktylowy.Daktyle to pierwszy owoc egzotyczny, jaki poznała Europa.Dzięki obecności antyoksydantów, daktyle mogą wzmagać reakcje obronne organizmu w stosunku do niektórych chorób.No to pieczemy chlebek…zdrowy i jesienny;)

Składniki;

  • 350 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli, sody
  • 250 dkg posiekanych daktyli,
  • 100 g posiekanych orzechów,
  • 2 łyżki masła,
  • 8 łyżek miodu,
  • 8 łyżek mleka,
  • 1 jajko,

Po przyprawy zapraszam do SKWORCU

Wykonanie;

Masło ucieramy na krem i dodajemy pomału miód, a następnie jajko.Dokładnie mieszamy.Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Powoli wlewamy mleko ciągle mieszając. Na koniec dodajemy daktyle i orzechy. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *