FIT, PRZEPISY

Jogurt Domowy

Bardzo często zadajecie mi pytanie jak zrobić jogurt domowy. Czy lepszy jest jogurt domowy z jogurtownicy, z piekarnika czy z garnka stojącego na kaloryferze.

Składniki :

1 l mleka
250 g jogurtu naturalnego

W misce wymieszać mleko z jogurtem za pomocą Trzepaczki. Przelać do Kubeczków 170 ml, nie przykrywając włożyć je do Cudu Kuchennego

Do Cudu Kuchennego wlać wrzątek do poziomu ok. 1 cm poniżej krawędzi i zamknąć w  Cud Kuchenny.
Pozostawić pod przykryciem ok 5-6 godzin.
Wyjąć Kubeczki, przykryć pokrywkami i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Jogurt nadaje się do spożycia przez 8-10 dni.
Doskonale smakuje z płatkami śniadaniowymi i owocami.
Ja mój jogurt robię w urządzeniu Cud Kuchenny z Tupperware. Można go również zrobić w zwykłym dzbanku, owinąć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu. Zamiast zwykłego jogurtu naturalnego można dodać tez grecki jogurt.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *