KISZONKI, PRZEPISY

Kapusta kiszona

Polecam ukiszenie jej samodzielnie w domu, jest to proste i będziecie  mieć pewność, że jest bez konserwantów.

Kapusta kiszona oczyszcza organizm, wzmacnia odporność i wspomaga trawienie. W dodatku jest wyjątkowo niskokaloryczna, więc mogą się nią zajadać również osoby na diecie.

Potrzebna będzie poszatkowana kapusta, marchew starta na tarce, sól (nie więcej niż 20 g na 1kg kapusty), kilka liści laurowych i ziele angielskie. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 2 godziny,  żeby kapusta puściła sok. Następnie wkładamy do wyparzonych słoików, ugniatamy, zakręcamy i odstawiamy na parę dni w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Po tym czasie przenosimy do piwnicy lub innego chłodnego pomieszczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *