PRZEPISY

KARJALANPIIRAKAT *(PIEROGI KARELSKIE)

Zainspirowana artykułem o kulturze Karelów postanowiłam się zmierzyć z tym tradycyjnym fińskim daniem, które nie sprawia wcale tyle trudności, jak  o nim piszą. 

Dla 6 osób – mi  wyszło ok 20 dużych sztuk

Farsz:

  • 100 g masła ,
  • 0,5l wody,
  • 250g zwykłego,
  • białego ryżu,
  • 250ml mleka,
  • 2 łyżeczki soli.

Rozpuszczamy masło w ciepłej wodzie, wsypujemy ryż i gotujemy na małym ogniu. Po 30 min wlewamy mleko i gotujemy jeszcze ok. 2 godzin, musimy uważać, żeby papka się nie przypaliła. Ugotowany farsz studzimy.

Ciasto: 

  • 250g mąki pszennej,
  • 250g mąki żytniej,
  • 200ml wody,
  • sól,
  • ja dodałam jeszcze jajko, zagnieść jak na pierogi.

Wykonanie;

Z ciasta formujemy wałki, które kroimy na kawałki, i z nich robimy placuszki. Wałkujemy je by osiągnęły kształt  owalny 10x15cm. Na każdym placuszku kładziemy porcję farszu i zaginamy rogi, zostawiając pierogi otwarte i wyrabiając kciukiem charakterystyczną falbankę. Pieczemy ok. 20 min w 250 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika pierogi smarujemy masłem zmieszanym z wodą.Tradycyjnie podaje  się  je z pastą  jajeczną, zrobioną z 3 ugotowanych jajek i uwaga – kostki masła!

Podałam je jako dodatek do kremowej zupy z dyni i było pysznie!!!

2 thoughts on “KARJALANPIIRAKAT *(PIEROGI KARELSKIE)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *