PRZEPISY

Kaszotto buraczane

Połączenie pęczaku z soczystymi buraczkami nasyci podniebienie każdego smakosza.

Składniki:

  • buraki 6 sztuk
  • kasza peczak 2 szklanki
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • sok z 1 cytryny
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • natka pietruszki do posypania
  • pestki słonecznika
  • czosnek

Wykonanie:

  1. Buraki piekę w całości ze skórką w piekarniku (200 stopni, około 1 godziny).
  2. Kaszę peczak  gotuję
  3. Buraki obieram ze skórki, kroję i wrzucam do malaksera. Dodaję mleko kokosowe, sok z cytryny, sól, pieprz i wyciśnięty ząbek czosnku. Blenduję wszystko razem.
  4. Ugotowaną kaszę mieszam ze zblendowanymi burakami. Na talerzu posypuję natką pietruszki i uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *