CIASTA, PRZEPISY

Keks makowy

Czas świątecznych wypieków czas rozpocząć…u nas tego roku zamiast tradycyjnego makowca pojawi się keks makowy.

Składniki;

  • 25 dkg maku trzyykrotniee mielonego,
  • 20 dkg cukru,
  • 6 jajek,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • opakowanie kuru waniliowego,


Wykonanie;

Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę.Łączymy z makiem . Następnie dodajemy bułkę tartą, proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do nich pod koniec ubijania cukier waniliowy.Delikatnie ubite białka łączymy z masą makową.Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *