KISZONKI, PRZEPISY

Kiszone jablka…przysmak Słowian

Kiszonki są  bardzo zdrowym dostarczycielem potrzebnych organizmowi bakterii, podnoszą odporność.

Pewnie ucieszy Cię wiadomość, że kiszone jabłka zachowują wszelkie dobroczynne właściwości jabłek świeżych, wzbogacając je dodatkowo o walory właściwe produktom fermentowanym.


Składniki;

  • 4 kg niedużych jabłek,
  • kawałek cynamonu,
  • kilka goździków,
  • pieprz,
  • 5 listków laurowych,
  • gwiazdka anyżu,
  • parę ziaren jałowca
  • sól,


Po przyprawy zapraszamy do SKWORCU

Wykonanie;

Jabłka myjemy. Układamy w słoikach i dodajemy przyprawy. 2 litry wody gotujemy z 3 łyżkami soli.Gdy ostygnie zalewamy jabłka. Przykrywamy ściereczką. Jabłka można już jeść po 10-14 dniach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *