KISZONKI, PRZEPISY

Kiszone rzodkiewki

Wszyscy doskonale wiemy  jak ważne jest jedzenie kiszonek, które dzięki dobrym bakteriom odbudowują florę jelitową. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że kiszonki to nie tylko kapusta i ogórki. Kisić można chyba wszystkie warzywa oraz owoce.

Choć może trudno Ci uwierzyć w to, że kiszone rzodkiewki zrobiłam po raz pierwszy w życiu – to jednak prawda.

Składniki;

  • obrane z korzonków i liści rzodkiewki – dowolna ilość
  • woda,
  • sól – 30 gramów na każdy litr wody

Można też dodać dowolne przyprawy – czosnek, koper, chrzan, gorczycę,  liść laurowy, ziele angielskie itd.

Wykonanie;

Obrane rzodkiewki włóż do słoika w całości, większe możesz przeciąć na pół lub na ćwiartki. Dodaj wybrane przyprawy.

Zalej solanka. Pozostaw na tydzień.

Kiszone rzodkiewki są naprawdę pyszne, warto je zrobić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *