KISZONKI, PRZEPISY

KISZONY KALAFIOR

 

Dzisiaj na stronie coś niecodziennego, czyli kiszony kalafior. Ha, ja wiem, że kiszony kalafior nie pojawia się na stołach codziennie a szkoda, ponieważ jest pyszny, zdrowy i można go jeść na wiele sposobów.

Kiszenie to świetny sposób na przechowanie na zimę letnich warzyw.

Jeśli lubicie kiszonki, ale takie z odrobiną chrupkości, kiszony kalafior powinien zawitać w Waszym menu. Szczególnie teraz, pod koniec lata, gdy warto przygotować kiszone przetwory z warzyw na zimę.

 

 Składniki:

(na ponad 4 litrowy słoik)

  • 2 średnie kalafiory
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 listki laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 1 lub 2 baldachimy kopru, mogą być też suszone łodygi albo łodygi i baldachimy wyjęte z kiszonych ogórków, też są super!
  • 3 plastry imbiru
  • opcjonalnie (liście malin, czarnych porzeczek, dębu, chrzanu)
  • 3 łyżki soli
  • 3,5 litra wody
  • ja dodaję zawsze kilka łyżek wody z kiszonych ogórków własnej roboty dla zakwaszenia i zaszczepienia kiszonki

Wykonanie;

  1. Kalafiory czyszczę i dziele na różyczki.
  2. Zagotowuję wodę w garnku z solą. Studzę .
  3. Do czystego słoika wkładam różyczki kalafiora, koper, pokrojony w słupki chrzan, ziele, listki i plastry imbiru.
  4. Zalewam wodą, dociskam kalafior,
  5. Zostawiam do kiszenia na blacie w kuchni na 3 dni.
  6. Po 3 dniach jest już dobry .Mozecie go zostawić tez na 7 dni;)

kiszony kalafior

źródlo; Olga Smile

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *