OBIADY, PRZEPISY

KLASYCZNE KNEDLE CZESKIE (KNEDLIKI)

Takie jesienno-zimowe jedzenie, może nie najlżejsze, za to jakie pyszne!

SKŁADNIKI:

  • mąka krupczatka – 500 g
  • jajko – 2 szt
  • mleko – 300 ml
  • drożdże – 20 g
  • sól – do smaku, duża szczypta
  • cuker – 1 łyżeczka

PRZYGOTOWANIE:

Mleko lekko podgrzej, dodaj do niego cukier, 2 łyżki mąki i drożdże, odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.

Po tym czasie ze wszystkich składnikó wyrób elastyczne ciasto. Przykryj folią spożywczą i odstaw na minimum 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie podziel ciasto na 4 porcje, z każdej uformuj kształt knedla (małej bagietki).

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, gotuj knedle ok. 10 minut. Najlepiej pojedynczo, rosną w trkacie gotowania, trzeba uważać, żeby się nie posklejały. Podawaj z od razu z sosem, lub odsmażone na maśle.

Gorące knedle najwygodniej kroi się za pomocą zwykłej nitki. Należy poprowadzić ją pod spodem knedla i zaciągnąć nad nim.

źródło Kuchnia Agaty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *