KISZONKI, PRZEPISY

Klasyczne małosolne

Niepowtarzalny smak i aromat…niestety możliwy tylko latem

Składniki;
liście wiśni,
pęczek kopru z kwiatem,
1 kg małych ogórków,
po 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu i gorczycy,
2 liście laurowe,
2 łyżki soli,
5 ząbków czosnku,
kawałek korzenia chrzanu,
Wykonanie;
Ogórki myjemy. Czosnek i ogórki zalewamy zimna wodą na 2 godziny.Ziarna pieprzu, gorczycy, sól, liście laurowe, koper zalewamy około 1/2 l gorącej, przegotowanej wody.Czosnek i chrzan obieramy i kroimy na słupki.Na dno słoja wkładamy liście i koper. Ciasno układamy ogórki.Przesypujemy chrzanem i czosnkiem. Na wierzch kładziemy resztę liści i kopru. Zalewamy przestudzona woda z przyprawami.Obciążamy talerzykiem i odstawiamy w chłodne miejsce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *