PRZEPISY

Kluski śląskie

Kluski śląskie to jedno z tradycyjnych dań Kuchni Polskiej,

które bardzo często gości u nas na stole.

Nie znam nikogo, kto by ich nie lubił.

Składniki;
  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 5 dag mąki ziemniaczanej,
  • sól,
Wykonanie;
Ziemniaki gotujemy, ostudzone przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy jajka i mąkę ziemniaczaną.Dodajemy sól i dokładnie ucieramy na gładką masę.Formujemy kulki o średnicy 5 cm. Lekko spłaszczamy i robimy dziurkę.Ciasto wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy pod przykryciem do wypłynieica na wierzch, potem jeszcze 2 minuty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *