PRZEPISY

Korzenne pierniczki

Korzenne pierniczki

Jak upiec idealne pierniczki??? Oto jest pytanie:) Mam nadzieję,że moje będą Wam się podobać:)Dobrej zabawy przy dekorowaniu:)

 

 

Składniki:

  • 10 dkg cukru drobnego Diamant,
  • 30 dkg maki,
  • pół szklanki miodu,
  • łyżeczka przyprawy korzennej,
  • łyżka masła,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 jajka.

 

Lukier: 
  • 10 dkg cukru pudru Diamant z aromatem waniliowym lub dodatkiem kakao,
  • 1 białko.
Wykonanie:
Podgrzewamy miód aż do zagotowania.Przesiewamy makę, dodajemy nieco ostudzony miód i masło. Wsypujemy cukier, przyprawę korzenną, pioszek do pieczeni. Zagniatamy ciasto. Rozwałkujemy je, wycinamy pierniczki. Układamy delikatnie na blasze wysmarowanej tłuszczem lub wyłozonej pergaminem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut. Gdy pierniczki wystygną dekorujemy je lukrem białym lub brazowym..

2 thoughts on “Korzenne pierniczki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *