KASZA JAGLANA, OBIADY, PRZEPISY

Kotlety z kaszy jaglanej i warzyw

Kasza jaglana jest moją ulubioną i często króluje na moim stole. Zdaje sobie sprawę,że nie wszyscy podzielają mój entuzjazm, ale warto po nią sięgać.

Dzisiaj w wersji kotletowej…

Składniki:

  • 1szkl. kaszy jaglanej
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 pomidor, ½ bakłażana lub cukinii
  • 1 por (jasna część), lub 1 cebula
  • natka pietruszki, 1 jajko
  • przyprawy
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Kaszę gotować 10 minut w 2 szklankach osolonej wody. Ostudzić. Warzywa umyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać por, następnie paprykę, i na końcu cukinia/bakłażan i pomidor. Chwilę smażyć. Zdjąć z ognia ,przyprawić i ostudzić. kaszę wymieszać z warzywami i jajkiem i formować kotleciki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na rumiano. Wg. mnie kasza bardzo dobrze się komponuje z serem, więc podałam z wiejskim serkiem i brokułami. Smacznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *