CIASTECZKA, PRZEPISY

Krajanka kajmakowa

Kuchnia z Zielonego Wzgórza…Krajanka kajmakowa
Jestem fanką Ani z Zielonego Wzgórza…mogę czytać ją ciągle;) Dzisiaj przepis prosto z Zielonego Wzgórza…polecam

 

Składniki:
¼ szklanki masła
1 szklanka brązowego cukru
1 jajko
¾ szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
1 ½ łyżeczki wanilii
¼ szklanki łuskanych orzechów

Rozpuść masło z cukrem, mieszając aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ostudź do temperatury pokojowej. Wbij całe jajko i starannie rozmieszaj. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą i wsyp do masy. Dodaj wanilię i orzechy. Rozsmaruj jak masę krówkową na natłuszczonej, kwadratowej blasze o boku długości 20 cm. Piecz w umiarkowanej temperaturze 180 C przez 25 minut. Nie trzymaj zbyt długo w piekarniku. Potnij na kwadraty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *