PRZEPISY

Krem z pieczonego kalafiora

Nawet najlepiej ugotowany i przyrządzony kalafior nie może się równać temu po prostu pieczonemu w piekarniku.

  • Czas przygotowania: 40 minut + 30 minut pieczenia

Składniki na 4 porcje:

1 kalafior
2 ząbki czosnku
¼ łyżeczki kuminu
dobry, ekologiczny bulion

kurkuma


do podania: garść prażonych orzechów, oliwa

Wykonanie;

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kalafior podzielić na różyczki, każdą delikatnie posmarować oliwą, posypać solą i wsunąć do piekarnika na 30 minut.
  2. Kiedy kalafiory będą gotowe, podzielić go na mniejsze kawałki, wystarczy każdą różyczkę przekroić na pół. Czosnek posiekać.
  3. Na dnie dużego garnka z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać kumin oraz czosnek i kurkume przez moment podsmażyć. Następnie dodać kalafiora i dokładnie wymieszać, a po chwili wlać gorący bulion – powinno być go tyle, aby tylko zakrył kalafiory.
  4. Gotować pod przykryciem przez około 10-15 minut, kalafior powinien być bardzo miękki, ale nie rozpadający się. Zupę dokładnie zblendować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Podawać bardzo gorące, skropione dobrą oliwą z prażonymi orzechami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *