PRZEPISY, PRZETWORY

Krokodylki – ogórki z chili

Akcja Przetwory 2018 w naszym domu trwa;) Dużo robimy rzeczy już nam znanych i dużo takich , które robimy pierwszy raz. Tak jest z dzisiejszym przepisem. Są to ogórki w marynacie z chili i czosnkiem…ostreee:)

Składniki;

  • 3 kg ogórków,
  • 7 łyżek soli,
  • 2 główki czosnku


Zalewa;

  • 1 i 1/2 szklanki octu,
  • 75 dkg cukru,
  • 3 łyżeczki sproszkowanego chili,
  • 8 łyżek oleju,



Wykonanie;

Ogórki myjemy i kroimy w słupki. Zasypujemy solą i zostawiamy na 6 godzin. Po tym czasie odlewamy z ogórków wodę. Ząbki czosnki kroimy na plasterki. Dokładamy do ogórków. Olej wlewamy do ogórków, dodajemy z chili. Troszeczku rozgrzewamy i polewamy ogórki. Następnie do tego samego rondelka wlewamy ocet i dosypujemy cukier. Zagotowujemy. Wlewamy do ogórków i zostawiamy na 15 godzin czasem mieszając. Wkładamy do słoików i pasteryzujemy 5 minut od czasu zawrzenia wody. Po tym czasie jeszcze zostawiamy w garnku około 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *