PRZEPISY

MARCHEWKA Z SOCZEWICĄ PO AFGAŃSKU

Nowe smaki 🙂

Składniki;

  • 50 g czerwonej, wypłukanej soczewicy (najlepiej namoczonej na około 2 godziny)
  • 200 g pokrojonej w plasterki marchewki
  • 250 ml wrzątku
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka dobrej jakości masła sklarowanego
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sok z cytryny do smaku
  • do podania:
  • 150 g ryżu

Wykonanie;

Soczewicę, marchewkę i wrzątek doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień. Gotujemy pod przykryciem, aż soczewica będzie miękka . Gotujemy ryż. Podsmażamy szalotkę na ciemnozłoty kolor. Dodajemy kmin rzymski i kurkumę. Po chwili cebulę z przyprawami przekładamy do ugotowanej soczewicy z marchewkę. Dodajemy czosnek w proszku, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku. Podajemy z ryżem .

źródło Medytujemy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *