PRZEPISY

Marynowane prawdziwki

Deszczowa jesień ma swoje zalety.

Składniki

ok. 0,5 kg małych prawdziwków
sól

Marynata:
1 szalotka
4 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
6 ziarnek pieprzu kolorowego
2 szklanki wody
5 łyżek miodu
pół szklanki octu
pół łyżki soli
1 łyżeczka gorczycy

Sposób przygotowania przepisu:

  • 1. Prawdziwki oczyszczamy, czyścimy je szczoteczką. Następnie wrzucamy je do osolonej wody i gotujemy ok. 10-15 minut.
  • 2. W osobnym garnku przygotowujemy marynatę: Tak naprawdę marynatę, każdy powinien zrobić wedle własnego smaku. Do wody wrzucamy szalotkę pokrojoną w plasterki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, gorczycę, sól i miód, a gdy wszystko się zagotuje dolewam ocet. Jeszcze chwilę podgrzewam.

    Grzyby odcedzamy, przekładamy do słoików i zalewamy gorącą marynatą. Słoiki szczelnie zamykamy i kładziemy do góry dnem, by zassały.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *