PRZEPISY, WIELKANOC

Mazurek pomarańczowy

Słodki pomarańczowy mazurek -bez niego trudno wyobrazić sobie wielkanocne przyjęcie. …smak jego przyprawi Cię o zawrót głowy;)))

 

Składniki;

  • 600 g mąki krupczatki,
  • 350 g masła,
  • 3 żółtka,
  • 250 g cukru pudru,
  • szczypta soli,



Masa;

  • 2 pomarańcze,
  • 1 cytryna,
  • 150 g cukru,



Wykonanie;
Ze składników zagniatamy kruche ciasto i odkładamy na godzinę do lodówki.Wyjmujemy i rozwałkowujemy na placek o grubości 1 cm. Wkładamy na blaszkę formułując rant. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem.Pieczemy w 200 stopniach 15 minut.Dokładnie sparzone i wyszorowane cytrusy wraz ze skórką kroimy w kostkę i miksujemy. Dodajemy cukier i podgrzewamy pół godziny.Masa ma  być gęsta i lekko przezroczysta.Ciepła wylewamy na placek i zostawiamy do ostygnięcia.Posypać kandyzowanymi pomarańczami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *