CIASTA, PRZEPISY

Mini-szarlotki z migdałami

Dziś to klasyczne ciasto w trochę innej odsłonie.

 

Składniki na ciasto:
1 szklanka mielonych migdałów,
1 szklanka otrębów owsianych,
1/4 szklanki cukru trzcinowego,
50 g masła,

Składniki na masę
1 kg jabłek,
1 gałązka rozmarynu,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżka soku z cytryny,
2 łyżki miodu,
1 łyżeczka masła,

Do smarowania kokilek:

olej rzepakowy,
otręby owsiane,

Przygotowanie:
Jabłka obierz i pokrój w cienkie cząstki. Rozmaryn posiekaj i podsmaż na łyżeczce  masła. Dodaj pokrojone jabłka, cynamon, miód i sok z cytryny. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut.

Kokilki wysmarować olejem rzepakowym i posypać otrębami owsianymi. W dużej misce wymieszaj mielone migdały, otręby owsiane, cukier i masło. Zapełnij kokilki masą jabłeczną do 1/3 wysokości. Następnie nałóż na nie porcje ciasta i dociśnij. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut. Smacznego…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *