OBIADY, PRZEPISY, WEGETARIAŃSKO

Młoda kapusta gotowana

To dla mnie bardzo tradycyjne danie.

Składniki;

  • 1 młode kapusty
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziela angielskich
  • 1/2 litr wody
  • 1 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1 pęczki koperku
  • 1,5 łyżki margaryny lub masła i 2 łyżki mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej do zasmażki

Wykonanie;

  1.  Kapusty szatkuję drobno i wkładam do garnka.
  2. Dodaję wodę tyle aby sięgała do połowy wysokości kapusty, sól, listek i ziele. Gotuję do miękkości jakieś 15 minut.
  3. W tym czasie z masła i mąki przygotowuje zasmażkę
  4. Dodaję do kapusty zasmażkę i mieszam czekając na zgęstnienie. Wyłączam gaz i dodaję poszatkowany drobno koperek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *