CIASTA, PRZEPISY

MURZYNEK Z CZEREŚNIAMI I CZEKOLADĄ

To niezasadne letnie ciasto! Możemy je przygotować prze cały sezon z dowolnymi owocami- borówki, maliny, porzeczka itp.!!!Łączy wszystko to co najlepsze…

SKŁADNIKI

  • 800 g czereśni
  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 50 g czekolady deserowej lub mlecznej
  • do posypania: cukier puder

PRZYGOTOWANIE

  • Masło wyjąć z lodówki i pokroić na małe kawałki. Włożyć do miski i pozostawić w temperaturze pokojowej aby zmiękło. Czereśnie wydrylować i pokroić na połówki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Do czystej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Czekoladę posiekać na małe kawałeczki.
  • Do miękkiego masła dodać cukier puder i ubić mikserem na puszystą i jasną masę (około 5 – 7 minut). Nie przerywając ubijania dodawać kolejno po jednym jajku, cały czas dokładnie ubijając (masa może się trochę rozwarstwić, ale należy dalej cierpliwie ją ubijać). Następnie zmniejszyć obroty miksera do średnich i dodawać po pół szklanki mieszanki mąki, miksować po kilkanaście sekund po każdej dawce, aż składniki będą dokładnie połączone, na koniec dodać czekoladę oraz czereśnie i delikatnie wymieszać łyżką.
  • Ciasto wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika, piec przez ok. 60 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, przestudzić, posypać cukrem pudrem. Po ostudzeniu trzymać pod przykryciem w pojemniku na ciasto.

 

źródło Kwestia Smaku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *