NALEWKI, PRZEPISY

Nalewka z płatków róży

Nalewka na płatkach dzikiej róży jest prosta w przygotowaniu, a zachwyci swym niepowtarzalnym aromatem każdego. Na dodatek dzięki temu, że płatki są dostępne przez pół roku nie da się przegapić momentu zbiorów. Bez niej świat nalewek byłby niczym pączki bez słusznego – różanego nadzienia.

Składniki; 

  • 250g płatków róży, pachnących
  • 0,75 l wódki czystej
  • 1,5 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • sok z dwóch cytryn

 

Wykonanie;

Płatki róży włożyć do czystego dużego słoika i zalać czystą wódką. Płatki muszą być przykryte. Szczelnie zamknąć i odstawić na dwa miesiące w ciemnym i chłodnym miejscu. Nalewka nabierze pięknego złotego koloru.

Po dwóch miesiącach przefiltrować wódkę z płatkami przez sitko nie wyciskać płatków tylko lekko je przydusić na sitku.

Do przefiltrowanej wódki  dolać czysty sok z dwóch cytryn. Następnie zagotować wodę i dodać cukier, podgrzewać do momentu rozpuszczenia się cukru, zdjąć szumy. Zostawić do całkowitego ostudzenia i potem dodać do nalewki. Jeżeli chcecie trochę słabszą nalewkę możecie dodać więcej wody.

Wlać do czystych butelek, zakręcić i zostawić na cztery miesiące.

Źródło; Kuchnia Pokoleń

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *